Kaj je mediacija?

Mediacija ali poravnavanje, oziroma alternativno izvensodno reševanje sporov med sprtimi udeleženci je mednarodno uveljavljena metoda mirnega reševanja sporov, ki se nanaša na mnoga področja človekovega dela, življenja in odnosov z ljudmi.

Od drugih pogajanj se mediacija razlikuje v tem, da vključuje neodvisno in nepristransko pomoč tretje osebe – mediatorja, ki pomaga strankam spor razrešiti po mirni poti. Od sodnega postopka in arbitražnega postopka pa se mediacija razlikuje v tem, da mediator ne odloča o sporu po vsebini, ampak strankam le pomaga, da lahko po mirni poti med seboj dosežejo sporazum, ki najbolj ustreza njihovim potrebam in interesom.

Prednost mediacije:

Prednost mediacije je v tem, da se stranke v postopek mediacije vključujejo popolnoma prostovoljno. Stranke lahko ohranjajo tudi popoln nadzor nad postopkom in njegovo rešitvijo, saj naj bi doseženi sporazum kar najbolj ustrezal njihovim potrebam in interesom.

Mediatorji:

V postopku mediacije ali poravnavanja usmerja kot nevtralna tretja oseba. Je strokovno usposobljen mediator. Nevtralna tretja oseba – mediator strankam pomaga doseči sporazum, ki razrešuje njihov spor in na novo ureja medsebojna razmerja. Sprti udeleženci se v postopek mediacije vključujejo prostovoljno, z namenom iskanja rešitev, ki bi bila sprejemljiva za obe sprti strani.

Mediacijo izvajamo na naslednjih področjih:

  • družinska mediacija,
  • mediacija v podjetjih,
  • gospodarska in delovno-pravna mediacija,
  • mediacija v zvezi z avtorskimi in sorodnimi pravicami,
  • mediacija v potrošniških in odškodninskih sporih.

 

Za več informacij o mediaciji, postopku in mediatorju izpolnite spodnji obrazec

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.