Kako napisati dober življenjepis - CV

Navodila in forma Europass CV pomenijo dobro osnovo za pripravo odličnega življenjepisa. Vendar to še ne bo dovolj, da boste izstopali med drugimi kandidati.

Kadrovske službe prejmejo za razpisano delovno mesto do 300 in več zaposlitvenih vlog za delovno mesto. Kako torej izstopiti te množice?

 

Pravilo št. 1: prodaja embalaža potem vsebina

Ko iščete zaposlitev na trgu delovne sile delujejo enake tržne zakonitosti, kot kjerkoli drugje. Vašemu bodočemu delodajalcu mora biti vaša vloga dovolj posebna, da se odloči da vas povabi na razgovor. Še posebej to velja v primerih, ko vaše izkušnje ali izobrazba ne ustrezajo razpisnim pogojem.

 

Pravilo št. 2: slika pove več kot 1000 besed

Naročite fotografije pri profesionalnem fotografu. Fotografija naj ne pokažejo le obraz, temveč celoten zgornji del telesa. Na fotografiji bodite urejeni tako, kot večina delodajalcev želi, da ste urejeni na delovnem mestu kjer iščete zaposlitev. Za delo v bančnem sektorju je priporočljiv poslovni stil oblačenja, za delo v kreativni agenciji pa bolj sproščen vizualni nastop.

 

Pravilo št. 3: opišite sebe v enem stavku

 Pomislite kako vidite sebe kot zaposlenega. Vzemite si čas in napišite najboljše lastnosti in pridobljene veščine v katerih blestite, na list papirja in jih nato preoblikujte v smiseln stavek. Ta stavek uporabite v življenjepisu, zelo prav pa vam bo prišel tudi na razgovoru.

 

Pravilo št. 4: lektorirajte vaš življenjepis

Obrnite se na osebo, ki dobro pozna slovnična pravila, še najbolje na lektorja, da pregleda vaš CV. Še posebej svetujemo korekturo in lekturo vašega življenjepisa, če delodajalec zahteva življenjepis v tujem jeziku. Nič ne naredi slabšega vtisa kot slovnično pomanjkljiva vloga za zaposlitev.

 

Pravilo št. 5: ne navajajte za delodajalca morebitnih problematičnih ali    nepomembnih področij vašega življenja

  • Ne naštevajte nenavadnih in nevarnih konjičkov. Vi veste, da je prosto plezanje varen šport, delodajalec pa morda tega ne ve in boste zaznamovani kot »rizična« oseba.
  • Ne navajajte svojih verskih in političnih prepričanj.
  • Ne navajajte velikih pričakovanj glede svojega nadaljnjega izobraževanja in izpopolnjevanja. Delodajalca zanima kaj mu lahko ponudite z že pridobljenimi znanji in veščinami.
  • Ne navajajte svojih negativnih lastnosti tudi če mislite, da so do neke mere pozitivne. Trma je lahko pozitivna ali negativna.

 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.